Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tenyésztõk közötti összehangolt munka, azonban még nem kielégítõ. Kevés az eszmecsere, más és másaz értékítélet és hiányzik egy komoly szakmai szervezet, mely támogatná és összefogná a tenyésztõk munkáját. A tenyésztésben görcsösen keresik a bírók kedvére való kiállítási kutyát -gyakori a beltenyésztés- és ez a hossszútávú fajtajavítást és a homogenizációt rontja. Sok tenyésztõ, hogy a megnövekedett vevõkör igényeit kielégítse a minõségi tenyésztés helyett, a mennyiségre figyel. Gyakran végzik ugyanazt a párosítást, sõt az sem ritka, hogy más fajtával -fehér uszkárral vagy máltaival keverik. Nyilvánvaló, hogy ezek a párosítások nem szolgálják a fajta egységesítését, a típus fennmaradását. A fajtának, a tenyésztõinek, a tulajdonosaiknak szüksége lenne az ösztönzésre és a bírálatokban egységes és szigorú állásfoglalásra.

Divatkutya
A Bolognese külföldön is egyre közkedveltebb fajtává vált. A fajta kedvelõi klubokat alapítottak, mint pl. "Bolognese Club of America" vagy "United Kingdom Bologneses", és nálunk, Olaszországban is alakult fajtaklub, mely sajnos éppen hogy fenntartja magát. Semmi ösztönzés, semmi kynológiai segítség. A tenyésztõk magukra vannak hagyva!

Belszerettél?
Akik Bologneset szeretnének tartani, azoknak négy pontban tudnám összefoglalni a fajta jellegzetességeit:
· a wesen,
· a jellegzetes göndör, gyapjas szõr, Kép
· kvadratikus felépítés,
· a magabiztos és vidám karakter.


Elsõ pillantásra ez a kis fehér kutya kerek fekete szemeivel, fekete orrtükrével, a dús fehér szõrrel borított fej és fülek, azt a benyomást keltik, hogy a fej nagyobb, mint amilyen valójában. A test kicsi, kompakt, farkát vidáman a hátán hordja. Tekintete kifejezõ és intelligens.

Akik beleszerettek ebbe a nagyon régi és nemes fajtába, és ha vásárolni szeretnének, csak a garantált minõségre gondoljanak és ne az árra! Hiszen "õ" lesz a jövõbeni társuk jóban, rosszban, és ha már a kezdetnél valami nincs rendben a jövõ sem tartogat csodákat. A fajta Standard nagyon precízen leírja, hogy milyen kell, legyen a Bolognese. A reneszánsz nagy festõi pontosan elénk vetítik képeiken keresztül külsejét. A kompakt és szilárd felépítést (ahol a súly szukáknál nem lehet több 3,4/5 kg, a kanoknál 5 kg.), és ahol a fej és az arcorri rész aránya 3:2-höz.

A karaktere
Ám a Bolognesenél legalább olyan fontos a karakter, mint a külsõ megjelenés. A mi Bolognesénk élénk, intelligens, vidám, soha nem félénk. Farkát mindig a hátán hordja, barátságos és szinte képtelen harapni. Tökéletes családtag azzal együtt, hogy kicsit féltékeny, és sértõdõs, de bájos és kellemes társ. Méltóságteljes, de keresi a gazda kegyét. Optimális jelzõkutya. Ha õrzõ-védõ kutyákkal van, úgy fokozza azok teljesítményét. Minden fajta kutyával és állattal együtt tartható. Jól felépített fajta - arányában robosztus - és a más fajtáknál oly gyakori genetikai betegségektõl mentes (kivéve a patella luxatio, mely a kistestû kutyáknál elég gyakori).

Gyakorlati tartási tanácsok
A Bolognese rendben tartása nem nagyon munkaigényes, de következetes ápolást igényel minden nap. Napi fésülést, hogy az elhalt szõröket eltávolítsuk, hiszen a Bolognese szõre, mint az uszkáré nem hullik. Napi munka még a szemtisztítás is, mely soha nem maradhat el. Évente kétszer tavasszal és õsszel váltja a szõrét, ebben az idõszakban a napi fésülés több odafigyelést igényel.

Egy igazán régi fajta
A Bolognese eredete a nagyon régi múltba nyúlik vissza. Kis hófehér félhosszú szõrû kutyáról már Aristoteles írásaiban is olvashatunk. A XI. Században a Bolognese nagy becsben tartott kutya a nemesi udvarokban. Kiváltságos ajándék volt királyoknak és udvarhölgyeiknek. Állandó lakói voltak például a Gonzaga és Medici család udvarában. Valószínû, hogy Giuliano de Medici egy Bologneset ajándékozott Simonetta Cataneonak a fiatalon meghalt szomorú sorsú firenzei szépségnek. A Bolognese a nemesség lassú eltûnésével majdnem kihalt. A második világháború után alig néhány példány maradt fenn. Mára azonban ismét rengeteg a bolognese.


Bolognese
Olaszországból származik, és olyan híres hölgyek kedvence volt, mint Madame Pompadour, az oroszországi Nagy Katalin vagy Mária Terézia. Szintén nem vedlik.
 
Marmagasság kanok 27–30 cm, szukák 25–28 cm 
Súly: 2,5–4 kg 
Szín tiszta fehér 
Ország Olaszország
FCI-szám 196.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nikica78@freemail.hu

(Niki, 2016.10.03 15:54)

Üdv! 2 hete vettem inkább mentettem az én kis bolognese kutyámat. A "tenyésztőt" Kérdeztem van-e benne bolha? Azt a választ kaptam, hogy 1-2 talán mert nincs megfürdetve... Nem 1-2 volt benne, hanem 200 legalább. Nah én kipucoltam maradék nélkül, de a hasán pattanás szerű kütéseket vettem észre. A kérdésem az, hogy ez a nem megfelelő fürdetőtől van, vagy a bolhák okozta csípések maradványai-e? Az óta folyamatosan figyelem és nincs benne bolha!!! Előre isköszönöm a választ!
Üdv, Niki

Budapest

(Eni, 2012.03.06 10:06)

Tüzel a fajtatiszta bolognese kutyusom és kan fajtatiszta bologneset keresek hozzá. Még kb. egy hétig esedékes. enigal@gmail.com

Re: Budapest

(dejoaleo@gmail.com, 2015.03.06 03:22)

Puffy-ka vagy

budaierika12@freemail.hu

(Budai Erika, 2014.12.19 19:07)

6 hónapos bishon havanese kiskutyát kaptunk, akármit teszek elé, nem akar enni semmit.
Mivel próbálkozzam? Mindig csak húst adjak? Vagy mit?
Köszönöm a segítséget.

Re: budaierika12@freemail.hu

(Beuska0907@gmail.com, 2015.01.20 20:53)

Szia! Sikerült mar vmit találni amit megeszik? En a bolognesemnek a kis fém dobozos konzervet adok es nagyon szereti 179.- a sparba nyúl , marha nagyon szereti próbáld meg ha gondolod!

marta0213@freemail.hu

(marta0213, 2009.09.15 21:45)

Kis bolongesenk van. Mindig enne, mindig ehes. Az erdekel mennyi az atlagos etel fogyasztasuk, mert a pici Maja nem tart merteket. Elore is koszi...


MartaRe: marta0213@freemail.hu

(vadász éva, 2011.09.18 15:12)

etuss@freemail.hu

(etus, 2011.02.16 19:55)

Szió! Valaki van és válaszol ezen az oldalon !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Etus

etuss@freemail.hu

(Franky, 2011.02.15 18:35)

Szerbusztok! Fajtíszta 2002.09.22.-én született kan Bolognese kiskutyámhoz kislányt keresek . Mindenben alkalmazkodom ha kell ! Szűcs Istvánné / Etus /

idegmano@citromail.hu

(Heni, 2010.10.10 13:39)

Sziasztok én most vettem nemrég bolognese kutyusomat és nem kunkorodik fel a farkincája és nem vagyok benne biztos hogy fajtiszta

aangie@mailbox.hu

(Angie, 2009.12.20 12:20)

Sziasztok!Lehetséges,hogy a bolognesem foltos,és fajta tiszta?Nekem úgy adták el,és az eladó megmagyarázta,hogy mostmár lehet ilyen.

tincia7137@gmail.com

(Görbedi Tímea, 2009.11.29 13:59)

Bolognese kiskutyák (hófehét, göndör szőrű, gyerek arcú, játékos) oltva féregtelenítve, szerető családba sürgősen eladók.A kutyusok nagyon gyerekcentrikusak, Mikulásra, karácsonyra remek ajándék! tincia7137@gmail.com

4087. HAJDÚDOROG

(olahnepi@freemail.hu, 2009.09.21 20:37)

Bichon Bolognese 20hónapos "kislány" kutyus keresi korban hozzáillő párját, mielőbbi pároztatásra!!
Tel:0630-8249569

győr

(erdoszsutopy@citrommail.hu, 2009.04.30 17:27)

nekem is van bolognese fiú kutyusom már 6 éves keresek neki kislányt akivel pároztatni tudnám segitsetek

Nagyon tetszik

(Szia !, 2009.01.14 18:49)

Szia !
Gratulálok az oldalhoz nagyon tetszik, én is készítek egy bolognesekről szóló honlapod, ha szeretnéd nézd meg : www.szofika.eoldal.hu

Csak így tovább : Irmus