Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép


Néhány jó tanács Bolognese kutyánk ápolására, hogy
ápolt és kellemes megjelenésű legyen

Azt, hogy Bolognese kutyánk ápolt és kellemes megjelenésű legyen, azt csak hosszú évek gyakorlatával tudtam elsajátítani. Mint tenyésztő elmondhatom, hogy nem ment könnyen. Az újság hasábjait felhasználva, szeretnék segíteni az új kutya tulajdonosoknak, hogy megkönnyítsem a dolgukat.Kép
A szőrzet ápolása alapvető a felnőtt és a kölyökkutya gondozásában, ilyen szempontból is gondoskodnunk kell kedvencünkről, miként az etetéséről, a rendszeres állatorvosi vizsgálatáról, a szemek, fülek, fogak, karmok és a végbél mirigyzacskó rendszeres tisztántartásáról, beleértve a külső paraziták elleni védekezést is.
Sok kutya tulajdonosnak nincs módja, vagy egyszerűen nem akarja kedvencét rendszeresen kutyakozmetikushoz vinni.
Kutyánk szőrének otthoni ápolását magunk is könnyedén elsajátíthatjuk.
A fésüléshez szoktatást már kölyök korban kezdjük el.
Újonnan befogadott kölyöknek hagyjunk egy-két napot, hogy alkalmazkodni tudjon környezetéhez, és csak azután kezdjük szoktatni a fésüléshez.
A Bolognese fajtát naponta kell fésülnünk és kefélnünk, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrzetet és megelőzzük a szőr összegubancolódását vagy filcesedését.
Fésüléshez használható fémfésű, melynek egyik fele ritkábban, a másik fele, sűrűbben fogazott.
Keféléshez sörtekefe, vagy gombos végű drótkefét használjunk, és mindig vigyázzunk, hogy a fémfogakkal nehogy felsértsük az állat bőrét.
Válasszuk szét a bundát, és minden egyes rétegét keféljük át, különösen alaposan dolgozzunk az összegubancolódásra hajlamos területeken, mint a fülek körül, a mellkas alján, a könyök hajlatokban, a farkon és a lábon.Kép
Ha mégis csomók alakulnának ki és a szőrnek egy része tapadt össze, még fáradságos munkával helyre hozható a bunda.
Az erősen összetapadt részeket ollóval vágjuk szét, az olló hegyét mindig lefelé tartsuk. Használjunk olaj alapanyagú, vagy filcoldó kutyasampont. A csomókat itassuk át a samponnal, majd hagyjuk a szőrön addig, amíg az szinte teljesen meg nem szárad. Ezután ujjunkkal lassan, óvatosan tépjük apróbb tincsekre a csomókat, és ritka fogú fésűvel bontsuk ki azokat.
A csomók kibontása előtt nem ajánlatos az állat fürdetése, mert a víztől a szőrcsomók még jobban összetapadnak.
Fürdetés - havonta egyszer - a sampont hagyjuk néhány percig a bundán, majd alaposan mossuk ki. Miután a kutya megszáradt, minden visszamaradt kisebb csomót kefével bontsunk ki.
Sampon mindig kondicionáló legyen, melybe egy kis olajat is tehetünk, ez megkönnyíti a fésülést, megakadályozza a filcesedést, rugalmasabbá, fénylőbbé teszi a szőrt.
Fogak ápolásához már kölyökkorban szoktassuk hozzá a kutyát. AKép rendszeres fogápoláshoz puha fogkefét és a kutyák számára készült fogkrémet használjunk, legalább hetente egyszer.
Szem ápolása: Különböző irritációk erős könnyezést váltanak ki, mely elszínezi a szőrt a szemek körül. E célra készült megfelelő oldattal vagy borvízzel naponta mossuk meg. Így azKép elszíneződés enyhíthető.
Nagyon nagy öröm a jutalmunk, elsajátíthatjuk saját kutyánk gondozásának művészetét. Így a kiállításra való felkészítést magunk végezhetjük.
Az egészséges, tiszta, ápolt és kellemes megjelenésű kutya társasága igazi és tartós örömöt jelent nekünk gazdiknak.


Kozma Gizella

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

:o)

(Zsu888, 2010.05.05 13:57)

Zsu! Kozma Gizelláé a kutyus... Ha érdekelnek bolik, gyere az index fórumra, ott találkozhatsz bolisokkal, bolikkal:) Index Fórum (bolognese)

Re: :o)

(Radò Elizabet, 2015.04.16 17:09)

Kedves Zsuzsa!

Tudja hol tudnám elérni Kozma Gizellát? Tenyeszt -e még? Koszonom

?????

(zsu, 2010.03.30 14:39)

http://www.bolognese.eoldal.hu/fotoalbum/bolognese-kolykok/bolognese/21
Ez a kiskutya kié? Melyik tenyésztőé? Gyönyörű!!!!! Infót ide!!!

Hol vagytok bolisok?

(zsu, 2010.03.30 14:33)

Mi van ezzel az oldallal? Ha nincsen rá igény meg kell szüntetni:( Vagy nem? Naponta bolikat figyelek a neten, de annyi a befuccsolt oldal, hogy az már kiábrándító...

Szeged, Csaba u.

(Bakos Dánel, 2009.04.17 19:24)

Már van egy kutyám és nagyon szeretnék mégegyet!!